вторник, 20 август 2013 г.

Кожата и Глината



Глинолечението отдавна загуби статута си на така наречената алтернативна медицина и влезе в арсенала на много козметици по целия свят. Но за разлика от повечето чужди на човешкото тяло козметични препарати, терапията с Глина е един от естествените методи за разкрасяване. Тя е отлично почистващо средство — поглъща себума и секретите от потните жлези и премахва мръсотията, която се е натрупала върху кожата. Освен това Глинените маски извършват и действието на нежен пилинг и убиват бактериите и токсините. Може да се уверите в лечебните свойства на този природен дар в различни салони за красота, където Глинените маски се прилагат с ултрамодерни технически процедури, както и в домашни условия въоръжени с малко познания и пари.

Кожата е най-големият човешки орган, тя заема 1/5 част от нашето тяло. Макар че е външен орган, тя е свързана с всички вътрешни органи чрез рецептори или точки за въздействие върху меридианите.

Благодарение на биологично активните точки, през кожата може да се въздейства на целия организъм, могат да се предотвратят редица заболявания — чрез масажи, компреси с  Глина, растения и билки.

По тургора и еластичността на кожата може да се съди за здравето на отделния човек.

Старческата немощ при много суха и сбръчкана кожа се лекува с неолющен овес: пие се отвара, а омекналият овес се смесва се с Глина за компреси върху гръбначния стълб, краката, ръцете — въобще там, където има болка. Тези процедури снабдяват организма с калий, освен това действат и общо укрепващо. Отварата се приготвя по следния начин: 1 чаша неолющен овес се залива с 5 ч. студена вода и се вари на слаб огън, докато остане наполовина, прецежда се и се пие. Ако в отварата сипем мляко (в съотношение 1:1), кипнем го отново и добавим 4 ч. л. мед, ще получим прекрасно средство за укрепване на организма — особено при след оперативни състояния и бъбречни заболявания.

За подгряване на Глината, се използват гореща сол или пясък. Пясъкът съдържа силиций — елемент, много важен за красотата на кожата, тъй като въздейства на съединителната тъкан. Този елемент се среща в тялото в много малки количества — най-вече в тимуса, хипофизата и надбъбречната жлеза. За да подхраним със силиций цялото тяло, е добре пластирите от Глина , да са смесени с пясък, и да се поставят точно на тези места. Ако имате чупливи нокти, развалени зъби и безжизнена, изтощена коса, компресите ще ви се отразят особено добре. Богати на силиций са краставиците: препоръчвам ви да правите разтоварващи дни през 1-вата и 4-ата фаза на Луната (обелват се краставици, настъргват се и се консумират един път дневно). Обелките се изсушават и се стриват на прах — през зимата могат да се използват като подправка към вече приготвената храна.

Горещ пясък, смесен с Глина, помага и при ревматични болки в ставите на краката. Използва се сух компрес, върху който се обуват памучни чорапи, а върху тях — вълнени. Пясъкът може да се замени с хвощ, който също е богат на силиций.

Шепа пресен или изсушен хвощ се залива с чаша студена вода за един час, след което се добавя Глина. Полученият пластир се поставя върху мястото на болката и се държи през цялата нощ. От полския хвощ се приготвя и отвара, която се пие вместо чай, а освен това с нея може да се изплакват косите след миене (подхранва и заздравява корените на косата). Недостигът на силициев двуокис прави косите на по-възрастните тънки, чупливи, безжизнени, а кожата — суха и груба. Катаракта се лекува със силициев двуокис. За да снабдите организма си с този важен елемент, трябва да консумирате по-често салати от лук, ряпа, краставици, слънчогледови семки, целина.

Глината може да се подгрява не само с пясък, но и със сол. Готварската сол е съставна част на кръвната плазма и тъканната течност. Натрият изтегля течността от клетките в междуклетъчното пространство, а калият притегля течността в клетката. От тези два минерала зависи до голяма степен балансът на течността и клетъчният обмен. Обменът е движение на течността и е свързан с притока на кислород. Кожата е също дихателен орган —ако се свива и разпуска, значи порите дишат.

Обливанията с топла и студена вода, ваните, контрастният душ дават възможност на порите да се разширяват и свиват. Глината е пряко свързана с това свойство на кожата. Топлите и студените глинени компреси помагат на тъканите да се свиват и разширяват. През отворените пори се изхвърлят всички нечистотии, които солта в комбинация с Глината изтегля от тялото. Ако покрием кожата с глинен компрес и червен вълнен плат, ще подобрим кръвотока — червеният цвят засилва циркулацията на кръвта. Ако червеният вълнен плат се потопи в солена вода, ще се подобри венозният кръвоток, тъй като солта и Глината ще изтеглят всички нечистотии.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар