понеделник, 26 август 2013 г.

Глинен компрес





Глинените компреси са особено ефикасни при запек, диария, хроничен чревен катар. Употребяват се при главоболие, мигрена, при натъртвания, кожни болести, ухапване от скорпион. При висок температура налагането на корема и главата с Глинените компреси дава забележителен ефект. Компресите биват студени, хладни и топли.

Глинените компреси са ценно средство при измръзване на ръцете и краката и при болки в ставите.

Когато се постави компресът, трябва да се получи загряване, а не запарване. Затова върху влажната обвивка се поставя достатъчно дебел вълнен плат (пояс) от пореста материя (фланела), който да стопля и да дава достъп на въздуха.

Маха се още преди Глината да е изсъхнала -Глината остава мека обикновено около два-три часа. Употребената веднъж Глината трябва да се хвърли, а кърпата, с която е била увита, може да служи още, след като бъде добре изпрана. Когато се прави глинен компрес на корема, той трябва предварително да се покрие с топла кърпа.

Заболявания на дихателните пътища


В възпалителни процеси, които съпътстват много заболявания на дихателните пътища, може да улесни глинен компрес. Компресът действа чрез влажната топлина, която се създава от сгряване на влажната обвивка от повишената топлина на тялото, и има приложение предимно при възпалителни процеси.

 


Rp: 1 Глинен компрес
Продукти: 50 g Глина , 1/2 чаша топла преварена вода, полиетилен, памук, бинт.
Начин на приготвяне: Накиснете Глина във вода до омекване. Смесете съставките, като се бърка непрекъснато до хомогенизиране на сместа.
Начин на употреба: Компресът се нанася на болното място,увива се с бинт без стягане.Компресите се държат на тялото 2-3 часа и в тежки случай цяла нощ.


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар