понеделник, 26 август 2013 г.

Rp.:7- Rp.:20 Рецепти при различни кожни проблеми

 
Глинолечението е един от най-ефективните средства при кожни заболявания,   (сива, бяла и др) тя има изключителното свойство - да извлича болестта отвътре. Има противовъзпалително и антибактериално действие.  Глината  прилепва към кожата плътно и увеличава циркулацията на кръвта и регенерира кожната тъкан. Обикновено, за лечение на различни кожни заболявания се правят лосиони,  компреси и, лапи или маски.
Rp:7  Глина при раздразнения по кожата от памперси, пелени при деца и възрастни
Продукти: 100 гр сива или бяла Глина , 2 чаша вода, пелена, одеяло, стреч фолио
Начин на приготвяне: Разтворете Глината във вода.
Начин на употреба: Намажете засегнатите участъци, покрийте отгоре със стреч фолио 30-40 минути и облечете пижама, за се придържа към тялото. Отмийте  като овлажните частиците от Глина с помощта на памучен тампон. Отстранете нежно без търкане от кожата.
Rp:8 Глинен компрес за лечение екзема по кожата
Продукти: 4 с.л. суха Глина , 1/2 чаша вода, 1 литър вода за водната баня, стреч фолио, превръзка фланела.
Начин на приготвяне: Глинен прах се разтваря в топла преварена вода, а след това се потавя на топла водна баня, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица или шпатула, за да избегне образуването на бучки и се охлажда.
Начин на употреба: Нанесете върху засегнатите участъци с помоща на шпатула на дебел слой и покрийте отгоре с найлон или фолио, облечете фланела или увийте за 10-15 минути. Отстранете с хладка вода с щипка сол. Правете 2 -3 пъти дневно за 6-7 дни и правете 6 дни почивка и повторете до излекуване.
Rp:9 Глина за лечение на екзема и дерматит
Продукти: 3 с. л. прах синяГлина , 3 с. л. рициново масло, 1 литър вода, марля.
Начин на приготвяне: Смесете Глината  на прах с рициново масло. Сместта се загрява на водна баня при непрекъснато разбъркване, докато получите желаната консистенция (мазна). Оставете да изстине.
Начин на употреба: Нанесете дебел слой с дървена шпатула върху марля и покрийте кожата за 10-15 минути. След това отстранете внимателно и измийте с преварена топла вода или слаб разтвор на готварска сол. Правете 1-2 пъти сутрин-вечер - общо 5 дни през ден. При необходимост повторете апликациите до пълно изчезвате на кожното заболяване.
Rp:9 Глина за лечение на екзема
Засегнатите райони се промиват с Глинена вода. Леко влажни  глинени компреси се прилага директно върху засегнатата област. След отстраняване се промива с чиста, топла вода.
Rp:10 Екзема, атопичен дерматит, псориазис.
Замесете Глина с едра сол в съотношение 1:1 с гъстота на сметана. Получената смес се нанася върху засегнатата кожа в продължение на 4-6 часа и след това се промива с топла вода. Процедурата се извършва 1 път на ден. Лечебните процедури продължават от 7-14 дни. Курсът може да се повтори след 2 седмици почивка.
Rp:11 Псориазис. Сива Глина се разрежда 9% оцет в съотношение 1:3 се смесва с каменна сол в съотношение 1:1 и се прилагат към засегнатата кожа за 1-2 часа .
Rp:12 Псориазис. Препоръчва се да се пие вода от Глина, сутрин и вечер и да се поръсват засегнатите участъци с пудра от Глина.
Rp:13 Кожни заболявания. 2-3 пъти седмично в продължение на 20 минути, се поставя Глинена каша която се отмива с вода.
Rp:14 Кожни заболявания на ръцете. Една с. л. топъл восък се смесва с вазелин и 40 грама. бяла Глина . Използва се като мехлем.
Rp:15 Брадавици.
Приготвя се лосион от  Глина и чесън.
Rp:16 Гъбични заболявания на кожата. Препоръчва се измиване с катранен сапун.Наненото място к амажете пора Глина смесена с лимонов сок.на
Rp:16 Гъбични заболявания на кожата. 250мл течностГлина и 1 с. л. оцет 9% и се разбърква старателно. Сместа се нанася върху засегнатите участъци за 4-5 часа, след това се промива с топла вода. Процедурата се провежда ежедневно, 1 пъти на ден за 14 дни. След 2-3 седмици почивка, лечението може да се повтори.
Rp:17 Глина за лечение за лечение диатеза
Продукти: 1/2 чаша Глина на прах, 1 чаена чаша вода, 1 литър вода за водната баня, марли, полиетилен, фланела.
Начин на приготвяне: Глината на прах се разтваря в чаша топла преварена вода и мед , загрява се на водна баня, като се разбърква непрекъснато.Глината трябва да придобие консистенция на течна сметана. Оставете да изстине.
Начин на употреба: Нанесете дебел слой с дървена шпатула върху марлята и покрийте път дпът нената кожа за 10-15 минути. Поставете фолио и кърпа отгоре. Оставете компреса за 15-20 минути, след това внимателно отстранете и измийте кожата с топла преварена вода.Компреса се прави върху кожата най-малко 3 пъти на ден (сутрин и вечер). Курсът на лечение – 5 дни през ден с прекъсване от 10 дни, последвано от втори курс.
Rp:18 Глина за лечение на суха екзема
Продукти: 1/2 чаша Глина на прах, 2 сл липов мед, 1/2 чаша вода, марли. 
Начин на приготвяне: Глината на прах се разтваря в чаша топла преварена вода и мед , загрява се на водна баня, като се разбърква непрекъснато.Глината трябва да придобие консистенция на течна сметана. Оставете да изстине и добавете меда. 
Начин на употреба: Нанесете дебел слой с дървена шпатула върху марлята и покрийте кожата за 10-15 минути. Поставете фолио и кърпа отгоре. Оставете компреса за 15-20 минути, след това внимателно отстранете и измийте с топла преварена вода. Повтаряйте процедурата най-малко 2 пъти на ден (сутрин и вечер). Курсът на лечение – 5 дни през ден с прекъсване от 10 дни, последвано от втори курс.
Rp:19 Апликация с Глина за лечение на обриви и авитаминоза
Продукти: 3 с.л.Глина , 3 с.л суха коприва, 1 чаена чаша вода, 1 литър вода за водната баня, полиетилен, фланела.
Начин на приготвяне: Залейте копривата с врящата вода. Оставете 40 минути и прецедете през тензух. ДобаветеГлината на прах. Коригирайте сместта с още малко Глина или вода.
Начин на употреба: Нанесете дебел слой от сместта с дървена шпатула върху марлята и покрийте път дпът нената кожа за 10-15 минути. Поставете фолио и кърпа отгоре. Оставете компреса за 15-20 минути, след това внимателно отстранете и измийте кожата с топла преварена вода.Компреса се прави върху кожата най-малко 3 пъти на ден (сутрин и вечер). Курсът на лечение – 5 дни през ден с прекъсване от 10 дни, последвано от втори курс.
Rp:20 Глина за лечение за кожни възпаления 
Продукти: 3 с.л. Глина , 3 с.л суха змийско мляко, 1 чаена чаша вода, 1 литър вода за водната баня, полиетилен, фланела.
Начин на приготвяне: Залейте суха змийско мляко с врящата вода. Оставете 40 минути и прецедете през тензух. ДобаветеГлината на прах. Коригирайте консисгенцията с още малкоГлина или вода.
Начин на употреба: Нанесете дебел слой от сместта с дървена шпатула върху марлята и покрийте кожата за 10-15 минути. Поставете фолио и кърпа отгоре. Оставете компреса за 15-20 минути, след това внимателно отстранете и измийте с топла преварена вода и малко сол. Компреса се прави най-малко 2 пъти на ден (сутрин и вечер). Курсът на лечение – 5 дни през ден с прекъсване от 10 дни, последвано от втори курс.
Rp:21 Глина за лечение на язви и кожни възпаления  
Продукти: 3 с.л.Глина , 1 с.л суха змийско мляко, 1 с.л лайка, 1 с.л живовляк. 1 чаена чаша вода, 1 литър вода за водната баня, полиетилен, фланела.
Начин на приготвяне: Залейте сухите билки с вряла настойка от змийско мляко, лайка и живовлек. Оставете 40 минути и прецедете през тензух. Добавете Глината на прах. Коригирайте консистенцията с още малко Глина или вода.
Начин на употреба: Нанесете дебел слой от сместта с дървена шпатула върху марлята и покрийте път дпът нената кожа за 10-15 минути. Поставете фолио и кърпа отгоре. Оставете компреса за 15-20 минути, след това внимателно отстранете и измийте кожата с топла преварена вода и малко сол. Компреса се прави върху кожата най-малко 2 пъти на ден (сутрин и вечер). Курсът на лечение – 5 дни през ден с прекъсване от 10 дни, последвано от втори курс.
 Rp:22 Глина за лечение на брадавици и акне  Продукти: 3 с.л.Глина , 1 с.л спирт или водка. 1 чаена чаша вода, 1 литър вода за водната баня, полиетилен, фланела.
Начин на приготвяне: Добавете към Глината на прах спирта и водата. Коригирайте консистенцията с още малко Глина или вода.
Начин на употреба: Нанесете дебел слой от сместта с дървена шпатула върху марлята и покрийте кожата. Поставете фолио и кърпа отгоре. Оставете компреса за 15-20 минути, след това внимателно отстранете и измийте кожата с топла преварена вода и малко сол.Компреса се прави върху кожата най-малко 2 пъти на ден (сутрин и вечер). Курсът на лечение – 5 дни през ден с прекъсване от 10 дни, последвано от втори курс.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар